cccccc

Home

Bureau

Woningen

Utiliteit

Bedrijven

Links

Contact

 

 

 

 

 

 

 

AUSMA ARCHITECTEN

AUSMA ARCHITECTEN                                            

Woonboerderij te Anderen:

Deze Saksische boerderij in Anderen staat in een gebied met beschermd dorpsgezicht.

Verbouw van het schuurgedeelte van de boerderij tot woondoeleinden was toegestaan. Voorwaarde echter was dat de voor- en zijgevels niet werden gewijzigd.
De oude gebinten zijn gehandhaafd en alle bestaande gevelopeningen zijn benut voor lichtinval. De woon- en eetkamer zijn gesitueerd op de zuidzijde, daar waar ook de meeste gevelopeningen aanwezig waren in de vorm van schuur- en staldeuren.

De eetkeuken heeft een plek gekregen aan de tuin- en oostzijde (achterzijde). In deze gevel was het toegestaan een ingreep te maken. Door onder een hoek van 45 graden een hap weg te nemen uit de massa en hierin glas te plaatsen ontstond een keuken met daglicht en uitzicht op de tuin.

Naast de keuken in de inham is de entree naar de centrale hal, het midden tussen de oude houten stijlen (gebinten). In deze ruimte met een hoog plafond zijn elementen (doosjes) geplaatst. Deze doosjes staan vrij in de ruimte en bevatten de secundaire voorzieningen, zoals garderobe, toilet, berging enz.

De slaapvertrekken en badkamer bevinden zich ter zijde van de centrale hal en krijgen ventilatie en daglicht door de stalramen of dakramen in het rieten dak.